גזים היא תופעה מוכרת אצל תינוקות. היא מתחילה לרוב סביב גיל שבועיים ונמשכת עד גיל שלושה חודשים פחות או יותר. לא ברורה עדיין הסיבה להיווצרות גזים. מדובר על כמה גורמים הקשורים להסתגלות מערכת העיכול הצעירה של התינוק לחיים מחוץ לרחם, כולל הסתגלות למזון אותו הוא אוכל, כשגם לחלב אם יש הסתגלות מסוימת. אם שואלים את הסבתות, מה לא לאכול בהנקה, יש להן "רשימה שחורה" של מאכלים שהאימהות המניקות צריכות להוציא מהתפריט כי הם גורמים לגזים אצל התינוק. האם הרשימה מדויקת? מהם אותם מאכלים?
רשימה העוברת מאם לבת
רשימת המאכלים שלא מומלצים ובמיוחד מה לא לאכול בהנקה מגזים היא רשימה המבוססת בעיקר על ניסיון, ניסוי וטעייה של אימהות שראו את ההשפעה של מאכלים מסוימים על התינוקות שלהן. הרשימה לא הוכחה מדעית כנכונה באופן חד משמעי. מבחינה מדעית, כל תינוק יכול להגיב אחרת למאכלים שהאם אוכלת כך שאי אפשר לדעת בוודאות ולהחליט מראש להוציא מאכלים מסוימים מהתפריט. כל אם צריכה ללכת לפי ניסוי וטעיה ולראות האם יש השפעה של מאכלים מסוימים על התינוק.
ובכל זאת, מה המאכלים שברשימה?
רשימת הסבתות כוללת את המאכלים הבאים:
- ירקות ממשפחת המצליבים, בעיקר ברוקולי וכרובית
- קטניות, בעיקר חומוס ושעועית
- פירות הדר
- שוקולד
- מוצרי חלב
- בצל
כאמור, זו רשימה שלא הוכחה מדעית כנכונה וחד משמעית. חלק מהמאכלים ברשימה ידועים כמאכלים שיכולים לגרום לגזים, אך אצל האדם האוכל אותם- האם, ולא בהכרח אצל התינוק. קטניות למשל ידועות כמזון העשוי לגרום לגזים אך לאו דווקא אם רכיבים מהם נמצאים בחלב האם. צריך לעשות הפרדה בין גזים אצל התינוק לבין גזים אצל האם.
האם יש מזונות שעדיין כדאי להימנע מהם?
כדאי לצמצם את המשקאות או המזונות המכילים קפאין, לשתות פחות קפה. גם שוקולד מכיל קפאין וכדאי לצמצם אך לא צריך להימנע לחלוטין. עניין הקפאין פחות רגיש בהנקה מאשר בהיריון. גם מאלכוהול מומלץ להימנע כמעט לחלוטין אך גם כאן הדבר פחות קריטי לעומת ההיריון. עלים ירוקים כמו פטרוזיליה הם בריאים מאוד אך יכולים לצמצם את כמות החלב אז אפשר לאכול אבל לא להתבסס עליהם כארוחה (פחות סלט ירוק, כן להוסיף קצת לסלט אחר או תבשיל).
גזים- מה עושים איתם?
כאמור, כדאי לראות האם מזון מסוים שהאם אוכלת משפיע על התינוק וגורם לגזים. אם ניסית, בדקת והורדת מזונות והדבר לא עוזר, אז אין מה לעשות- צריך פשוט לפעול נקודתית כדי לעזור לתינוק: להרים אותו על הידיים ולהניע אותו בניעות קטנות, לנסות לטפוח בעדינות על הגב לשחרור "גרעפס"- אולי זו הסיבה לכאבים, כדאי להחזיק את התינוק בתנוחת "נמר על עץ" כשאתם תומכים בבטן ובגב ומניעים אותו כשהוא במצב מאוזן כמו על הבטן. אפשר להשכיב את התינוק על הגב ולקרב את הברכיים לבטן ולהרחיק. אפשר גם לתת לפני הארוחה טיפות טבעיות שנמצאו כמקלות על גזים.