גזים לאם המניקה

חיסונית
חלב אם הוא התזונה הטובה ביותר לתינוק ואין על כך עוררין. הנקה מחברת בין האם לתינוק לא רק רגשית, אלא גם מבחינה תזונתית. כמו בהיריון, יש קשר בין תזונת האם לבין מה שהתינוק מקבל. פעמים לרבות עולות השאלות האם יש מזונות שלא מומלץ לאכול בהנקה? האם יש קשר בין תזונת האם בזמן ההנקה לבין היווצרות גזים אצל התינוק? באופן עקרוני, אין הוכחות חד משמעיות לכך, וגם כל תזונה יכולה להשפיע בצורה שונה הן על האם והן על התינוק.
מהם בדיוק גזים?
גזים או בשפה המקצועית קוליק הם כאבי בטן חזקים הנגרמים לתינוק. לא ברור עדיין מה הסיבות לכך. כנראה שתהליכים שונים במערכת העיכול מביאים להיווצרות גזים. לא נמצא שיש קשר בין מוצא התינוק לגזים והתופעה קיימת בכל העולם. התסמינים לגזים הם בכי חזק (יותר מבכי של רעב או עייפות, אתם כבר תלמדו לזהות), תנועות המעידות על חוסר נוחות וכאב: התפתלות, איגרוף האצבעות, קירוב הרגליים לבטן. לרוב הכאבים מופיעים בשעות הערב.
תזונה לאם המניקה – מה אומרות הסבתות?
במשך השנים נוצרה “רשימה שחורה” של מאכלים שמומלץ לא לאכול בזמן ההנקה, מאכלים שיכולים לגרום לגזים לאם המניקה. מדובר בעיקר בעצות שעברו מאם לבת והשתרשו. עם המאכלים שנכנסו לרשימה נמנים:
– ירקות ממשפחת המצליבים, במיוחד ברוקולי וכרובית
– קטניות (בעיקר שעועית וחומוס)
– מוצרי חלב
– מאכלים חריפים או מתובלים
– שוקולד
– פירות הדר
האם זו רשימה מדעית?
כמו שציינו, זוהי רשימה שמבוססת על עצות סבתא. אין הוכחות מדעיות וחד משמעיות האם מאכל מסוים גורם ליותר או פחות גזים אצל התינוק. נראה גם שישנו בלבול מסוים בין גזים אצל האם המניקה לבין גזים אצל התינוק. אמנם התינוק מושפע מתזונת האם, אך עדיין הגוף שלו מקבל בסופו של דבר חלב אם ולא את המזון עצמו. את העבודה הקשה של פירוק המזון ועיבודו עושה גופה של האם. לכן, מאכלים שמופיעים ברשימה כן יכולים לגרום לתופעת גזים לאם המניקה, בעיקר קטניות שמכילות רכיבים שהגוף שלנו לא מפרק, אך לא ניתן בוודאות להשליך מן האם אל התינוק. עם זאת, חשוב לנסות ולבדוק. יתכן שיש מאכלים שמניעה או הפחתה בהם תקל, אך זהו עניין אינדיבידואלי ותלוי מאוד גם באם אך בעיקר בתינוק.
ניסית, שינית ולא עוזר- מה עושים?
שינית, הורדת, הוספת, בדקת מזונות ולא עוזר? קודם כל תתנחמו בכך שעניין הגזים יגמר ודי בקרוב. אבל ברור שיום אחד נראה כמו נצח כשהתינוק סובל מהכאבים. חשוב להישאר רגועים, להרים את התינוק, להניע ניעות קלות, אולי יצא “גרעפס” שהיה כלוא. אם לא עוזר כדאי להחזיק אותו בתנוחת “נמר על עץ” כשאתם תומכים בבטן ובגב ולהניע. אפשר לערסל אותו, והכל תוך שאתם משמיעים מוזיקה מרגיעה. עם הרגיעה השרירים יתרפו והדבר יביא להקלה גם על הבטן.